Няма вечни неща. Всяка техника и аксесоарите към нея някога се развалят. И зарядното устройство за вашия лаптоп има определен живот, който зависи от мощността и качеството на производство. Днес не е проблем да се купи зарядно, стига да се подбере устройството, което ще подхожда на всички параметри.

За да улесните избора на съвместимо зарядно устройство първо трябва да определите марката и модела на Вашия лаптоп, тъй като на пазара се предлагат зарядни за различни марки лаптопи като: HP, Dell, Toshiba и други с различни букси и параметри. Внимателно изучете буксата, в който ще се включи адаптера – често при различните модели от една марка се използват различни букси, затова бъдете внимателни. Съобразете се с указаните параметри – необходимо е да определите оптималното изходно напрежение (волтаж). На етикета на Вашето старо зарядно за лаптоп трябва да има данни за това, какво напрежение е необходимо за лаптопа ви. Ако не – прегледайте техническата документация, в която тази информация задължително е отбелязана. Друг немаловажен критерий за съответствие е определянето на изходния ток(ампераж) или мощност. В този случай имате избор – да си купите зарядно с мощност, препоръчана от производителя, или с по-голяма такава. При втория вариант адаптера ще загрява по-малко и ще ви служи по-дълго време.

Алтернатива при избора на зарядно устройство е и универсалното зарядно за лаптопи. В комплекта на това устройство са включени седем броя различни букси, съобразени с основните видове букси при различните марки лаптопи. Тоест ако притежавате лаптоп от марките Toshiba, Acer, Asus можете да си купите зарядно за лаптоп, което да е съвместимо със всеки от тях, благодарение на различните букси в окомплектовката. Ако обаче лаптопът Ви е произведен от HP или Dell, въпреки, че в комплекта ще намерите букса за него, не е сигурно, дали универсалното зарядно ще работи коректно. Това е така защото тези два производителя използват памет за разпознаване на зарядните си, които са три-проводни за разлика от универсалните. Тези адаптери се използват главно на места, като сервизи за ремонт на лаптопи . Ние не Ви препоръчваме да купите подобно захранване за лично и постоянно ползване, тъй като няма гаранция, че буксата му ще пасне идеално на лаптопа и осъществения контакт ще бъде постоянен.

Ако ви е необходимо зарядно за нетбука – компактно устройство, предназначено за работа в мрежа, а също и поддържащо несложни програми и приложения, принципите и параметрите при избора на съвместимо зарядно са същите. При това универсалните зарядни устройства, в комплекта на които са включени до 12 бр. различни съединения ще паснат на нетбука ви.

И накрая, за да предпазите захранването на вашия лаптоп от преждевременно излизане от строя, необходимо е да се придържате към някои правила при използването на адаптера. Не бива без необходимост да оставяте зарядното включено в електрическата мрежа във времето, когато лаптопа не работи. Винаги първо включете зарядното към лаптопа, а след това към електрическата мрежа. Не допускайте пълното изтощаване на батерията на лаптопа и не я оставяйте изтощена дълго време. Най-добре е да съхранявате батерията си на температура м/у +15 и + 35 °С и по възможност я съхранявайте в заредено състояние. Спазвайте горното за да удължите живота на батерията си.