Лаптопът е скъпо устройство, което изисква специализирани грижи за безпроблемна работа. Практиката показва, че рано или късно около 90% от потребителите на преносими компютри се сблъскват с проблема “прегряване”. Прегряването е основното явление, оказващо негативно влияние върху нормалното функциониране на лаптопа, а пренебрегването му може да прати машината в небитието, а от там нуждата от закупуване на друга. На този адрес http://itopia.bg/laptops/лаптопи-втора-ръка може да намерите бюджетни решения как да замените машината си, ако това е случая.

Предлагаме ви пет съвета, които ще ви помогнат да избегнете този съществен проблем.

  1. Почиствайте редовно системите за проветряване и охлаждане на лаптопа. Това са отворите на корпуса през, които преминава въздуха, който поддържа хардуера на преносимия компютър охладен. Желателно е да не ползвате машината в прашна среда, тъй като мръсните частици “задушават” всички физически устройства поставени във вътрешността на корпуса. Това води работа на вентилатора при висока температура, а това затормозява правилното функциониране на цялата система. Решение е на проблем е ползването на кен с компресиран въздух, който може да намерите във всеки компютърен магазин.
  2. Включeте Power Save Mode. Често срещано действие, когато системата  се намира в режим High Performance, е  да ползваме лаптопа, докато същевременно се зарежда неговата батерия – това е  погрешно. В тази ситуация машината консумира най-много енергия, което неминуемо ще доведе и до нейното прегряване. Затова е желателно да поставим системата в режим Balanced или Power Saver Mode. Изключение правят случаите, когато ползваме тежки приложения или игри.
  3. Поставайте лаптопа на гладки и чисти повърхности. Неговата мобилност ни позволява да го ползваме, докато се излежаваме в леглото или почиваме на дивана. Тази практика е тотално погрешна, тъй като отворите за охлаждане се затлачват с всевъзможни влакна и частици, вследствие на което става невъзможно свободното преминаване на въздух. Въпрос на време да се случи неизбежното – прегряване на преносимия компютър. Затова е важно да ползваме лаптопа на проветриви пространства, осигуряващи добър въздухопоток. Добро решение е и употребата на специализираните масички за преносими компютри, които осигуряват допълнителни вентилатори за охлаждане, както и въздухопроводи за топлия въздух. Не на последно място чрез преносимите масички помощ  тялото ви заема правилна позиция, докато сте се потопили в безкрайна океан на Интернет.
  4. Сдобийте се с охлаждаща подложка. Ако сте педант и желаете безпроблемна работа на вашия лаптоп, е желателно да закупите охлаждаща подложка. Според класове те се предлагат с различен брой вентилатори. Свързва се към компютъра посредством USB порт, а цените им са достъпни.
  5. Изключете лаптопа. Този съвет се е доказал с времето сред много потребители на преносими компютри. Ако все пак не желаете да го направите, активирайте опцията Hibernate, която не само ще запази работата ви и батерията, но и ще предотврати прегряването на системата