Актуалните модели на лаптопи са способни на дълги часове работа в автономен режим, а когато захранването изтече се появява гнездото спестяване или архивиране към зарядното устройство. Но, както се казва и най-неприятните неща се случват в момент, когато нито традиционни нито алтернативни начини за зареждане на устройството с батерии за лаптоп не са предвидими. С такава ситуация, например, могат да се срещнат недобре подготвена академична аудитория, по време на дълго пътуване по въздух или в уикенд. Най-възможно да се избегнат подобни ситуации и единственият начин е да се опита да се увеличи живота на батерията чрез всички налични средства.

Батерията на лаптоп, обаче не е единственото, по което се избира такъв. Ето и още няколко топ неща, които могат да провокират интереса или да го загубят завинаги:

Лесна клавиатурата - често не зависи специфично от производителя и избрания модел. Като се има предвид разнообразието от устройства на пазара, потребителят може да определи вида на комфорт за него. Струва си да се обръща внимание на форма, цвят и дори монтаж. Например, светло зелени букви могат да бъдат трудни за чете на сребърен фон. Такива дреболии сериозно усложняват живота на тези, които все още не са усвоили метода за сензорно писане. Тези бутони, чиято форма по извъртяна, пък ще са трудни за почистване. Понякога попаднали по-едри частици между тях могат да блокират, някои от клавишите или цялата работа на клавиатурата.

В зависимост от експлоатацията на ключовете се променя на фоновият шум: може да се срещнат почти безшумен клавиатура и такива със силен шум при бързо писане.

В моделите за игрите ключовете, които могат да бъдат програмирани, трябва да изпълняват последователността от действия с едно кликване. Тази опция е от интерес не само на геймърите, но и тези, които са с такава възможност. Това ще е по-удобно по време на работа. С лек ремонт някои от нещата могат да се коригират.

Обикновено, тъчпада се намира под блок клавиатура, но има и редки изключения от правилото. В Acer, например се стремят към R7 сензорен площ над клавиатурата. Това се превърна в най-необичайна трансформация представител на рода си.

При закупуване на лаптоп, трябва да се пробва тъчпада.

Чувствителността на сензора директно се отразява на лекота на използване, така че качеството на устройството е удобно за работа, дори и без свързване на мишка. Подкрепата за жестове опростява основните задачи.

В допълнение, при много малък брой модели лаптопи имат контрол с помощта на предната камера. Някои устройства изпълняват команди и това кара ползвателя им да се чувства като магьосник!