Търсенето и предлагането на квартири във Варна е значително. Имотите се различават по своята квадратура, местоположение и цена. Наемателите имат голям избор, поради което техните критерии се завивашат. Най-често изгодната цена и комуникативно местоположение на апартамента са водещи при вземането на решение за наем на дадено жилище. Големите квартири в престижни райони (например „Левски”, „Чайка”) са в повечето случаи скъпи. В останалите квартали, с отдалечаване от централната част се наблюдава занижаване на цените на наемите. Къде се намира златната среда за наематели и наемодатели във Варна?

 

Определянето на правилната цена е изключително важно, за да може апартаментът да бъде отдаден под наем възможно най-скоро. Необосновано скъпата квартира с малка квадратура става непривлекателна и собствениците губят потенциални приходи. Брокерите от агенциите за недвижими имоти във Варна могат да дадат професионален съвет и да оценят вашето жилище правилно.

 

Ако вземете решение, може и сами да направите проучване на пазара на имоти, подобни на вашия. Допитайте се до познати и роднини – възможно е те също да ви свържат с потенциални наематели. Независимо от факта дали ще използвате услугите на брокер или не, рекламата на имота може да се окаже решаваща при намирането на наематели. Използвайте Интернет и публикувайте безплатни обяви онлайн и в местната преса. Днес почти всеки има достъп до световната мрежа, което дава големи шансове вашата обява да бъде прочетена от хора, търсещи квартира.

 

Преди първия оглед направете план каква сума може да инвестирате в подобряването на външния вид на апартамента. Задължително отстренете течовете в банята, неприятните миризми (доколкото е възможно). Подновената дограма би била предимство, тьй като доброто уплтънение и изолацията биха намалили сметките на наемателите. Ако нямате възможност да обновите апартамента изцяло, опитайте да го направите да изглежда приветлив. Премахнете излишните стари вещи. Опаковайте и изнесете ваши ценни притежания по време на огледа – потенциалните наематели са непознати за вас и е възможно да станете обект на кражба в собствения си дом.

 

Понякога семействата с деца търсят необзаведени апартаменти във Варна, където могат да поставят своята покъщнина. За краткосрочните наематели е важно жилището да е напълно готово за живеене, защото те не биха инвестирали в него, ако престоят им ще е кратък. Умението за преговори и гъвкавостта са допълнително предимство в полза на наемодателя. Посъветвайте се с юридическо лице за изготвянето на договор за наем и уточнете срока му, неустойките за двете страни. В повечето случаи основните ремонти се поемат от собствениците, докато по-малките са за сметка на наемателите.