Много деца, а и възрастни имат страх от посещение на зъболекар. В тази статия ще разгледаме най-честите причини поради който се заражда този страх. Тази статия ще е полезна за всички бъдещи родители или настоящи на малки деца които скоро ще трябва да направят първото си посещение при стоматолог.

Повечето деца ги е страх да посещават зъболекар най-вече заради лошо преживяване в миналото. Същото може да се е случило и при повечето родители. Сега те имат важната задача да помогнат на своето дете да не развие същите страхове когато се налага посещение на зъболекар. Детето трябва да си изгради навик за профилактични дентални прегледи, ако иска всяко посещение при зъболекаря да е само за преглед и да минава без болка.

Всъщност повечето хора не посещават зъболекар именно заради нея, отлагат до последно когато вече не може да се изтърпи болката от разваления зъб.

Какво би станало ако бяхте посетили зъболекар навреме? Първо – лекуването на болния зъб щеше да продължи по-малко време. Навярно ще има болка, но тя ще е далеч по-малка от тази която ще усетите ако не го лекувате до последно. Второ, но не и на последно място – лекуването на зъб в начален стадии е много по-евтино. Една обикновена манипулация като поставяне на пломба може да ви предпази от много по-страшни манипулации като вадене на зъб , поставяне на нов и т.н.

Само за информация на младите родители относно първото посещение на тяхното дете при зъболекар. Най-късно до три годишна възраст то трябва да е направило първото си посещение. Сами разбирате, че това е много важно и до голяма степен основополагащо за всички последващи посещения. Трябва да изберете добър зъболекар който има опит с деца. Детето ще запомни отношението от първото посещение и ако то е лошо, следващите посещения ще са придружени с много негативни емоции.