След като изяснихме кои са най-често използваните синтетични материи, от които се правят дрехите, днес ще се спрем на естествените такива. Те създават по-голям комфорт, трудно се гладят, но пък абсорбират влагата и позволяват на кожата да диша.

Коприната е естествената материя, добита от нишки, произведени от буби. Десетилетия назад бубарството е било широко разпространено в България. Днес са много малко хората, които отглеждат буби. Коприната е гладка, неподаваща се на разтягане, с определена лъскавост и мекота.

Кашмирът е луксозна материя с естествен произход, който има свойство да топли почти два пъти повече от обикновената вълна. Той не се разтяга и запазва формата си. Използва се за изработка на пуловери, жилетки, шалове и шапки. Фин и лек на допир, кашмирът е желана материя от богатите. Важно е да се знае, че се пере на не повече от 30 градуса в пералнята, а в сушилнята не се суши.

Ленът се използва за направата на летни дрехи – поли, рокли, панталони, туники. Той е много здрав, съхне бързо, но се глади доста трудно. Удобен за носене, ленът е по-здрав и устойчив от памука. Внимавайте с него, тъй като се свива бързо в пералнята.

Памукът е естествена материя, добита от влакнодайни растения. Има ниска еластичност и лесно се обработва. Дрехи от всякакъв вид се шият от памук. Той има много добра абсорбация, изключително подходящ е за детски дрехи и аксесоари.

Модалът не е така разпространен, но е естествена материя, използвана в шивашката промишленост. Негов плюс е това, че е хипоалергичен и успешно абсорбира влагата. Той е разновидност на вискозата. Пропуска въздух и държи прохлада. Също често срещана материя за производство на летни дрехи. Дизайнерите го смесват с памук и еластан.

Сатенът е коприна, изтъкана по различен начин. Често обаче сатенът се смесва със синтетични материи и губи качествата си.

Източник: https://e-alexandra.com/