За загряването на водата в домакинството има три варианта – слънчева инсталация, проточен бойлер или обемен бойлер с нагревател. Кое е най-подходящо за жилището, зависи от няколко фактора – финансови възможности, място за поставяне, желан обем на топла вода. Нека разгледаме предимствата и недостатъците на проточния бойлер.

Този вид бойлер се подценява от хората, тъй като не винаги те са наясно с неговите реални характеристики.

Какво представлява той?  Изграден е от малък водосъдържател с поставен в него електрически нагревател. В момента на пускане на струя вода, тя преминава през нагревателя и се затопля до +70 градуса. Използването на проточните бойлери е безопасно, ако монтажът се извърши от специалист.  Не се доверявайте на хора от квартала, които разбират и могат всичко – тук става въпрос за правилно поставяне, така че да няма инциденти в бъдеще.

Този вид бойлери най-често има мощност от седем до 24 Kw. Това не бива да ви стряска, защото реално нагревателят работи само при ползване на водата, а и повечето са с електронно регулиране. Статистиката дори посочва, че проточните бойлери са близо 29 % по-икономични в сравнение с другите.

Трябва да знаете, че бойлерите с по-ниски мощности – 7 Kw, няма да могат да функционират нормално в среда с много студена вода. Не очаквайте чудеса, а в този случай вземете такъв с по-голяма мощност – 15 Kw, за да имате безкрайно топла вода. При липсата на трифазен ток в банята, то бойлер с мощност 12 Kw ще е най-подходящия за вашето помещение.

Задавайки си въпроса къде да го сложим, отговорът е един – навсякъде. Като друго предимство е компактната му форма, която му позволява да бъде монтиран почти навсякъде в кухнята или банята.

Днес пазарът предлага разнообразие от модели, размери, мощности дори за най-претенциозните клиенти. Не се отказвайте от проточният бойлер като източник на топла вода – той наистина има много плюсове.

Източник: http://bania24.com/