Добрата хидроизолация на банята гарантира топла и уютна атмосфера през цялата година. Някои хора се питат как да се направи така, че по-рядко да ремонтират мокрото помещение у дома. Отговорът е един – хидроизолиране на пода, стените, местата около мивката, ваната, душ-кабината, тоалетната чиния.

Материалите за хидроизолация са направени така, че всеки един, дори и непрофесионалист, да може да се справи със задачата. Важното е да спазвате точно указанията и няма да имате проблеми. Друг основен момент е качественото прилагане. Неправилно сложена хидроизолация ще пропуска влагата и все едно че не сте поставили нищо в банята.

Първата стъпка е избор на изолация – ако сте непрофесионалист най-подходящата е течната. Преди да я купите, изчислете за каква квадратура ще ви е нужна и си оставете да имате и резерва. Около душа предвидете това, че трябва да се изолира по 50 сантиметра от две страни и поне по 50 см над душа. Това важи и за тоалетната чиния, и мивката. На места, на които няма санитарни възли, хидроизолацията трябва да е не по малко от 10 см над пода. Особено внимание трябва да се обърне на местата около тръбите.

За това как да се постави хидроизолацията в банята има различни мнения – дали да бъде първо нивелираща замазка и след това изолацията, или обратното. Може да се консултирате с някой, който вече е минал по този път. Има и друго предложение – много добре почистване на мястото, прахосмукиране, премахване на стара изолация и запълване на кухини, леко навлажняване с пулверизатор, грундиране. След това се изчаква грундът да засъхне, обработване и уплътняване на ъглите със специална хидроизолационна лента. Изчакването на изсъхване на цялата повърхност е задължително. След този етап банята е готова за хидроизолиране. То трябва да бъде нанесено на няколко слоя, като дебелината на последния да е около 3 см.

Източник:  Мода в банята - banya-bg.com