Пролетта е време на любов и цъфтеж, но не всички са щастливи да чакат това красиво време. Всичко е за цветята, или по-скоро за техния прашец. Прашецът е един от най-разпространените алергени, който може да развали радостта от хубавото време, слънчевите дни и крайградските пътувания.

 

Колко от вашите познати, приятели и роднини страдат от алергии "през ​​пролетта"? Според проучвания, всеки трети човек има алергии към полени. Алергията към цветен прашец - или полиноза - е придружена от сълзене, хрема, кихане, подуване на лигавиците, сърбеж и дори треска и бронхоспазъм.

Изглежда, какво отношение имат цветята към човешкото тяло? Защо предизвикват такава неприятна и болезнена реакция?

В природата механизмът за силно имунно отхвърляне на чужди организми е осигурен за борба с паразитите. Но с течение на времето имунната система на човека започна да възприема цветен прашец, домашен прах, животински косми и много повече различни вещества като вредни елементи. Достатъчно е поленовите частици да докоснат носната лигавица, тъй като в топла и влажна среда биологично активни вещества, включително алергени, се отделят от цветен прашец. Тялото от своя страна се връща назад и започва да произвежда антитела.

Най-ефективният начин да спрете тази война е просто да премахнете или поне да сведете до минимум контакта с алергена. Ако в близост до дома ви има източник на алергенен прашец, опитайте се да направите вашия апартамент идеално убежище от него за период на цъфтеж, сред природата. С висока концентрация на прашец във въздуха вятърът лесно го пренася на дълги разстояния. Доброто обслужване в този случай ще бъдете обслужени от запечатани прозорци и климатик с фин филтър. Но най-малките частици прашец могат да влязат в дома ви през вратата, по дрехите и обувките, в косата ви.

Пристигайки вкъщи, не забравяйте да смените дрехите и да миете косата си, изплакнете очите и носа.

По един или друг начин не може да се избегне цялостно почистване в апартамента. Наистина ще са необходими строги мерки за чистота, за да избавите дома си от такъв силен дразнител. За да се предотвратят много проблеми, свързани с вредното въздействие на праха, върху тялото, е необходимо поне веднъж седмично да се почиства старателно най-усамотените ъгли на апартамента и да се извършва мокро почистване.

Проверете за Безплатно извозване на стари мебели в Пловдив.

Особено внимание трябва да се обърне на коридора. Именно тук се натрупва максималното количество прашец, коса за домашни любимци и други алергенни частици, поради което се препоръчва да се поставят обувки на рафтовете, предназначени за това, а в коридора да се купуват килими, които се мият, които лесно се почистват.

Моля, обърнете внимание, че първата стъпка е вакуумиране, за да съберете основната част от боклука и финия прах, а след това трябва да направите мокро почистване. И тук е важно да помислите, дали вашата прахосмукачка е в състояние да се справи с най-малките компоненти на прах, сред които има прашец. Когато успеете да улавите и най-малкия прашец и да го държи запечатан, предотвратявайки навлизането му обратно във въздуха ще сте решили една голяма част от проблема с алергените от прах.

Изброените мерки ще ви помогнат да преживеете удобно периода на цъфтеж на растенията и да се насладите на това прекрасно време с любов и добро настроение.

Повече за съдействие, относно почистванията на дома и двора, вижте на адрес: www.bozhil.com.