Няма съмнение, доброто легло не е евтино легло. Ето, защо, ако искате да инвестирате в нов и красив матрак, това е добър ход, който да ви гарантира и добро качество на съня.

С удължаването живота на матрака, ще спестите пари, ще подобрите съня и ще живеете по-добре. Тук ще разгледаме прости навици, които да ви помогнат комфорта от леглото да трае толкова дълго, колкото би трябвало.

Съхранявайте новия матрак или топматраци винаги опънат на леглото. Не огъвайте и не разточвайте, не поставяйте тежки предмети и други обемни мебели върху повърхността.

Премахнете всички опаковки в рамките на няколко часа. Това дава възможност влагата да се изпари естествено и няма да предизвика процеси на гниене в матрака.

Винаги покривайте матрак след нощен сън и оправяйте леглото. Поставяйте отгоре покривка, която да предпазва от натрупвания на прах и други нечисти отломки от въздуха.

Почиствайте матрак редовно. Това може да стане с изпираща прахосмукачка, която едновременно да обира прашните частици и едновременно да измива замърсените участъци. Използвайте само подходящи препарати. Не използвайте почистващи препарати или химични, които не са за матраци и топматраци и които могат да повреди плат, пълнежа или шева.

Обръщайте периодично. Ако матраците в дома ви са двулицеви, не пропускайте периодично да завъртате на едната и другата страна. Така едновременно ще предотвратите влага и образуване на мухъл.

Внимавайте, когато завъртите матрак. Матраците са тежки и не трябва да се ударят в основата или нещо друго. Това може да повреди пружините. Самото завъртане е още по-лесно за изпълнение в топматраци.

Много производители няма да подкрепят гаранция, ако матракът е маркиран или повреден.

Избягвайте редовно да сядате на ръба на леглото, тъй като това може да увреди структурата на ръбовете.

Не позволявайте на децата да скачат на леглото. Това може да доведе до повреда.

Насладете се на леглото си и да го третирайте като ценен приятел – защото, той неминуемо ще ви се отблагодари с годините!