Детската стая е мястото, в което децата растат, учат за света и се забавляват.

След появата на нов член на семейството, нужно е да му бъде обособено отделно място. Разбира се, това не е нужно да се случи още със самото раждане. С растежа на детето се появява нуждата от отделно пространство за него. Играчките, дрешките и всичко останало, с което се сдобива детето, трябва да намери своето място. Какво правим обаче, ако жилището ни е малко, а не можем да си позволим друго?

 

7

Решение винаги има. Нуждаем се единствено от доза вдъхновение и търпение за реализиране на желанието ни.

Ако домът ви е само две стаи (хол+кухня заедно и спалня), то тогава има две опции за обособяване на детска стая.

Първи вариант: детска стая на мястото на вашата спалня

Ако има възможност вашата спалня да се превърне в стая за детето, то тогава вие трябва да измислите вариант за себе си в дневната. Как да стане това? Вариантите са няколко.

С помощта на зрително обособяване на помещението. Това става посредством параван, разделител, библиотечка, плъзгащи врати, врата хармоника и др.

Зад преградата може да обособите вашето спално помещение, което да включва спалня и може би малък шкаф, ако пространството позволява. Не трябва да забравяте обаче, че за да успеете да отделите в едно помещение две, нужно е то да е достатъчно голямо. В противен случай ще трябва да изберете подходящи нови мебели, с които ще спестите място за сметка на функциите им.

8

Ако използвате за преграждане плъзгащи врати, имайте предвид, че част от светлината, идваща към преграденото помещение, ще намалее, ако няма друг прозорец. Същото важи и за проветряването в помещението.

Втори вариант: детска стая като част от дневната

Детска стая като част от дневната може да бъде обособена отново с помощта на разделител. Ако пространството е малко, необходимо е то да бъде функционално. Какво е нужно за една детска стая? Легло. Гардероб, където да съхранява детските дрехи и обувки и място за игра. Ако детето ви има много играчки, а нямате място къде да ги съхранявате, няколко варианта са удачни:

- събиране в кутии за съхранение и поставянето им под леглото – това е чудесен вариант да се съхраняват играчки, с които не се играе всеки ден. Така те остават интересни и не заемат място, оставяйки детето да играе на воля.

- използване на пространството: кошове по стените, рафтове и др.

Не е нужно да имате огромно жилище, за да има място за всичко. Важно е просто да бъде обособено за всеки член от семейството. Защото, докато детето расте, то трябва да има място за игри и забавления.