Демонтаж и монтаж на мебели е услуга предлагана от много фирми. Обикновено тази услуга се предлага от работещите в мебелните магазини. Освен транспортирането на мебелите срещу определена сума закупената от вас мебел може да бъде транспортирана, качена до апартамента и монтирана.

Е всичко това не влиза в цената, а се заплаща допълнително. Възможно е вече да има и фирми, които да предлагат безплатен транспорт, но за качване и монтаж обикновено се заплаща добра цена. Преди да ви качат и монтират новите мебели ще се наложи да се отървете от старите.

За демонтаж също може да потърсите специалист, но не мисля, че си струва. Освен ако не сте сама жена и нямате хабер понятие за какво става дума. Или пък ако просто не ви се занимава и нямате време за подобно нещо. В противен случай вземете една отвертка права и кръстата и се залавяйте за работа.

Демонтаж на мебел е добре да се започне от по-големите части. Така например ако ще разглобявате секция и тя има стъкла първо ги махнете тях. В противен случай рискувате те да паднат и да се счупят. Това е най-малкия проблем. Може и да ви наранят, което вече е сериозно нещо. Едва след като сте махнали стъклените витрини и етажерки тогава може да пристъпите към разглобяване.

Махнете вратите, като разглобите пантите. Те обикновено са хванати с винтове. Ако имате на помощ и винтоверт, то тогава работата ви ще е просто песен. С негова помощ ще можете да махнете винтовете и няма да се налага да се мъчите и да го правите на ръка.

Всяка разглобена част оставете на страна и започвайте да разглобявате от вън на вътре. Така ще сте сигурни, че нещо няма да падне и да ви удари. Няма да е приятно на никого да има наранени и счупени пръсти. Едва, когато вече сте разглобили всичко може да го опаковате. Най-добре е всичко да е опаковано поотделно и надписано.

Опаковането може да е със стреч или някакъв вид хартия. Необходимо е да се опакова, за по-лесното транспортиране, а и така демонтираната мебел няма да се повреди и надраска при транспорта. Все пак ще ни е нужна още и си искаме цяла и невредима.