За да се установи качеството на вода, такава трябва да се изследва в лабораторията. Там най-добре може да се определи нейният мирис, вкус и цвят. Ако водата е мътна, тя може да предизвика запушване на цедка или увреждане на помпата, повреждане на корпуса. Втората причина, поради която водата става мътна се нарича наноси. В нея може да има микроскопични бактерии, които трябва да бъдат унищожени веднага. Ако водата има миризмата на развалени яйца, то тя е с излишък от сероводород. Опасна е за питейни нужди. И ако се излива от кладенец в друг съд водата се изпарява и започва да пожълтява, оставяйки стените в ръжда. Това означава излишно количество желязо. Такава вода има вкус на метал.

Мътната вода, без съмнение, не е годна за питейни нужди. Това може да се установи по калния й цвят, съдържание на кал и утайка на дъното.

Ефективни начини за възстановяване на чистотата

Помислете как да стане изчистването на водата от кладенеца по най-ефективните начини: http://www.bgdrill.com/sondirane. Как да се намали концентрацията на желязо във водата.

Ако по стенните на умивалник или чинии остават жълт петна и ръжда, то значи има твърде висока концентрация на желязо във водата. Най-често се използват филтри, във вътрешната повърхност, която е покрита с окислител. Желязото в контакт със стените реагира, след което утайката се отделя във филтърите. Но колкото повече филтърът се задръсти, толкова по-лошо ще започне да функционира. Следователно, трябва да се сменят често.

Най-добрият начин, но също така и най-скъп е инсталирането на обратна осмоза. Представлява филтърна система и полу-пропусклива мембрана, през която преминава замърсената течност под налягане и там се управлява.

Пречистването на всички вещества, разтворени във водата се изхвърля в канала и така чешмяната вода е идеално чиста. По този начин, водата може да се почиства от кладенеца от желязо във високи концентрации, без използването на химически оксиданти. Системата за обратна осмоза включва няколко вида филтри и полупропусклива мембрана, през които може да минат само водните молекули.

Премахване на сероводород - единственият проблем, който не може да се реши със системата за обратна осмоза - това е сероводородът. Неговите молекули са сравними по обемни с водните молекули, така че свободно ще премине през филтрите. В този случай е необходимо да се допълнително да бъде монтиран въглероден филтър, който да отстрани проблема чрез адсорбция.

Поставя се филтър, които възпира активните вещества, които могат лесно да бъдат премахнати и заменени, когато съберат големи количества утайка.

Унищожаване на бактерии и вируси - ако анализът показа замърсяване на водата от бактерии, мястото трябва да се дезинфекцира с хлор или активен кислород. За да се избегне това в бъдеще се използва ултравиолетова дезинфекция. За вода от кладенеца е важно да бъде пречистена, цялата система от филтри, всеки от които се бори с конкретен проблем.

Борбата с нитрати използва повишено количество соли. За химически замърсители като детергенти е най-добре изчерпателно да се използва система за обратна осмоза.