Знаете ли, че сега най-популярните материали при производството на мебели са ПДЧ и МДФ. От тях се произвеждат вносни и кухни, шкафове за мебели за различни зони на къщата. Нека се опитаме да разберем основните плюсове и минуси на тези материали.

 

ПДЧ

ПДЧ - дървесни частици, изработени от дървени стърготини и дървени стърготини, които са залепени заедно с формалдехидни смоли.

Този материал притежава ниска цена.  Много потребители поставят този критерий на първо място, което прави продуктите от този материал толкова популярни на пазара.

Сила.  Добре направената плоча е устойчива на различни механични повреди, перфектно държи винтовете.

Водоустойчивост. Тази характеристика позволяват на  ПДЧ да се превърне в един от основните материали за производството на кухненски комплекти.

Минуси

Благодарение на формалдехидните смоли и вещества, вредни за човешкото здраве, могат да се отделят в атмосферата.

Научете за цени за извозване на отпадъци.

ПДЧ често се завършва с ламиниран филм, направен на базата на полимери. И след това към горните предимства се добавя повишена устойчивост на физически и химически влияния - ламинираните повърхности могат да се мият и почистват без проблеми. В допълнение, възможностите за дизайн се разширяват - ПДЧ се предлага в голямо разнообразие от цветови нюанси.

Дървени влакна

MDF  (притежава средна плътност). Той е направен от малки (за разлика от ПДЧ, дървесните частици. Те са по-големи) дървени стърготини, които са залепени заедно.

Защита. Висококачественият MDF е доста екологичен материал. Произвежда се без използването на вредни за здравето вещества, така че дори може да се използва за детски мебели. Като свързващ компонент тук се използват парафин и лигнин.

Сила. MDF продуктите могат да се използват активно, без много да се страхуват, че след няколко години ще загубят атрактивния си външен вид.

Лекота на обработка.  Благодарение на своята пластичност MDF ви позволява да разгърнете дизайнерското въображение. Къдрави детайли, необичайно изрязани ръбове - това са неговите възможности.

Минуси

Недостатъците включват по-висока цена в сравнение с ПДЧ.

Така че, когато избирате материал за мебели, трябва да обърнете внимание дали продавачът има сертификат за съответствие със санитарно-хигиенните изисквания. Днес може да купите мебели, които са безопасни за здравето на вас и вашите близки. Изхвърлете всички стари мебели с помоща на hamalski.com.