„Какво да правим със старите мебели?“ Това е въпрос, който често задават нашите сънародници. Старите кухненски мебели, които служиха вярно дълги години, често отиват на депото, според старата „италианска“ традиция. В най-добрия случай - до къщичката за вечно съхранение. Така може да им дадете втори живот със собствените си ръце. Може да обновите с нови елементи и още какво ли не.

 

Например, какво да правя със стар стол?

Един от най-лесните начини е да възстановите повърхността на овехтялата мебел с балсам от пчелен восък. Столът се почиства от стар лак до ясен вид на текстурата на дървото. Тогава повърхностните дефекти се елиминират и грундът се прави с маслина. След това, използвайки обикновен парцал, самият балсам се нанася на тънък слой. Дванадесет часа след като балсамът се абсорбира и изсъхне, повърхността се полира до блясък с четка.

Друг лесен начин е оцветяването. След шлифоване и отстраняване на старата боя се нанася нов. Изборът на цвят зависи от интериора и вашите предпочитания. Любителите на Арт Нуво могат да изберат сред до сега популярния стенописи за трафаретите. Шаблонът се нанася, върху боядисаната и изсушена повърхност на стола. По този начин столът може да бъде украсен с необичаен орнамент или дори изобразен върху него цял натюрморт.

Любителите на „естествената“ дървесина могат просто да почистят рамката на стола и да я покрият с прозрачен лак.

Майстори.com предлага извозване на мебели до сметище.

Най-простият вариант, който не изисква прилагане на сила, е покривалото. Капаците могат да бъдат с различни форми, цветове и стилове в зависимост от личностните вкусове. Те перфектно ще подновят стола и не е необходимо да извършвате „основен ремонт“ по стола.