Правилно подредените мебели и уреди са определящ фактор за удобство и комфорт не само за домакинята, но и за всички членове на семейството. Правилното подреждане на необходимите мебели, кухненски прибори, домакински уреди, оказва влияние над психичното състояние и настроението на хората.

 

Как да подредите кухненските мебели зависи от вас. Ще изброим само класическите типове от подредбата му, а за тях може да съдействат: сметовоз.ком:

линейна кухня;

двуредна кухня;

ъглова кухня;

островна кухня;

полуостровна кухня;

галерия кухня.

Най-често срещаните видове са линейни и ъглови кухни. Линии кухни е добре да се използват в малки помещения. Този тип мебели, за съжаление, невинаги е удобен, защото много често за домакините липсва работната повърхност на такава кухня. В този случай може да използвате двуредна подредба на мебели. Тази опция е идеална за разходки, през стаите. Мивката и печката са най-добре поставени в една линия, а хладилникът на другата. По този начин спестявате работния триъгълник и получавате достатъчно голяма работна повърхност.

За ъгловите кухни по-рационално е използването на пространството. В единия ъгъл, покрай съседни стени, може да поставите мебелни модули и цялото оборудване, а в другия ъгъл просто ще има достатъчно място за зоната за хранене. Струва си да се отбележи, че не във всеки апартамент може да подредите ъглова кухня. Например, ако една от съседните стени на кухнята е по-малка от 900 мм, ъгловото поставяне на кухненските мебели просто не е практично. Също така, ъгловото поставяне предотвратява издатини, комуникации и тръби.

За големи кухни островната кухня може да бъде идеален вариант. В този случай работната основа е в центъра, а отстрани има маса и хладилник. Този тип оформление най-често се основава на U-образен тип кухня с добавяне на друга работна зона в центъра. Островният вид оформление може да се използва с не много голяма кухненска стая, но тогава ще е необходимо да се използват някои нестандартни решения.

Полуостровната кухня е оборудвана по следния начин: крайъгълният камък или линейната кухня могат да послужат като основа, към която се добавят една или няколко стърчащи работни повърхности, които ще отделят зоната за хранене или почивка от работната зона.

Ако площта на вашата кухня не е твърде голяма, не се притеснявайте. В крайна сметка може да оборудвате малка кухня, да я направите място за приятно забавление и релакс.

Всички тези насоки, могат да послужат, за да организирате правилно и практично своите пространства.