Съществуват множество дребни на пръв поглед детайли, които могат да са от полза на всеки автомобилист. Когато се случи нещо е добре да ги знаете, независимо дали имате богат опит зад волана или отскоро сте шофьори.

 

Предлагаме ви сега тези топ препоръки и полезни съвети, автомобили – живот на скорост и самите автомобилистите:

♦ При смазване на лагер, разположен в помпа (охладителна течност), с литол не трябва да се злоупотребява. Малък слой от веществото ще е достатъчен. Опитайте се да не пълните плътно в корпуса на помпата - под въздействието на висока температура литолът преминава в течно състояние и ако попадне, върху жлезата на помпата, може да я повреди, което със сигурност ще се отрази негативно, върху работата на помпата като цяло.

♦ Филийка лимон, хапната по време на шофиране се справя със сънливостта. Така помага и положен за кратко време под езика, дафинов лист, като правило, помага при болестта при движение.

♦ В дъждовния период, след движение през локви, спирачните накладки трябва да бъдат "изсушени", като периодично натискате спирачния педал по време на по-нататъшно движение на сухо място.

♦ Разширявайки гаечния ключ с подходящо парче метална тръба, поставяйки го върху рога на гаечния ключ, лесно може да развиете „изсушената“ гайка. При затягане на гайката е по-добре да откажете „помощния лост“ - размерът на дължината на гаечния ключ първоначално е проектиран за необходимата граница на затягане на гайката от този размер.

♦ За да разсеете сънливо състояние, може да включите аудиосистема за кола и да организирате „дует концерт“. Пеейки силно или имитирайки изпълнител, който свири от високоговорителите. Ако много ви се спи, не трябва да излагате на риск себе си, другите пасажери или хората на пътя. Спрете и дремнете.

♦ Мнозина, стартирайки двигателя на колата през зимата, правят грешка, като натискат педала на съединителя. Повярвайте, много по-лесно е стартерът на автомобила да дава движение на вала на скоростната кутия и задвижвания диск, отколкото вала на съединителя на двигателя, притисната от съединителя. Горното не се отнася за ситуацията, когато маслото замръзва в скоростната кутия при силни студове, въпреки че това е малко вероятно, тъй като почти никой не използва "остарелия" нигрол. Вижте тук за Видове и класификация на моторните масла.

♦ Ако пружината на педала на съединителя се счупи, може да стигнете до най-близкия сервиз, като върнете хидравличния педал в първоначалното си състояние с върха на обувката, преди планираното притискане.

♦ При отстраняване на нитро боята от автомобила, прибягването до разтворителя не е препоръчително. Много по-добре е да използвате обикновен бензин, който е в състояние да омекоти изсъхнало петно, без да повреди слоя емайл на автомобилната боя. Основното, разбира се, е да не се прилага голямо старание. След отстраняване на нежеланото петно ​​е необходимо повърхността да се измие със сапунен разтвор, за предпочитане с гъба.

♦ Навременната и правилна смяна на маслото в двигателя на автомобила ще ви помогне да поддържате колата в добро състояние не само в добро състояние, но също така ще спестите бюджета си при ремонт на задръстен двигател и ще ви предпази от закупуване на части, които са излезли от строя по-рано.

♦ Ако автомобилът внезапно спре на грешно място, невъзможно е ръчното му придвижване от пътното платно, използвайте стартера и първата предавка. По този начин (но само в краен случай) може да "издърпате" колата, което прави път за други водачи.

Надяваме се, че тези полезни съвети за любителите на автомобилите ще ви помогнат в много случаи и накрая:

♦ Опитните шофьори винаги обикалят задната част на паркирана кола. Този "байпас" е визуална проверка на външното състояние на "железния кон".