На най-опасните места и предмети в нашите кухни трябва да се обърне специално внимание, навреме и старателно почистени или подменени. Такава навременна и качествена грижа за кухнята ще ви помогне да защитите себе си и близките си от потенциално опасни микроби.

 

Специалистите по почистване на жилища дават някои насоки за това как да организираме почистване на мазета и тавани в София.

Ето и 2 от най-опасно мръсните места в кухните:

  1. Кухненски кърпи

Най-често, след избърсване на измитите съдове или ръце, влажната кърпа се окачва обратно на мястото й, защото изглежда, че е чиста и ще изсъхне, преди следваща употреба. Но в момента, когато мократа кърпа остава в топлата кухня, тя се превръща в идеалната среда за възпроизвеждането на бактерии. Избърсвайки ръцете си с кърпа, оставяме, върху нея микроорганизмите, попаднали, върху ни ръцете от продуктите. Същото се случва и с чинии, върху които, дори след измиване останките от храна могат да бъдат открити. Изтритата суха чиния по-късно ще изсъхне добре на рафта на вашия кухненски шкаф, но мокра кърпа ще се превърне в потенциално опасен предмет. За да поддържате чистотата на кухненските кърпи, се препоръчва да ги миете след всяка употреба, препоръчително е да сварите или да използвате белина. След измиване е най-добре да изсушите кърпите на чист въздух. Разбира се, от честите миещи кърпи бързо губят външния си вид, но в кухнята винаги може да окачите няколко декоративни кърпи, които ще зарадват окото. Така кърпите, които използвате в процеса на готвене, не трябва да изглеждат перфектно. Те трябва да се мият и варят постоянно и без съжаление.

  1. Кухненска гъба

Когато изливаме почистващ препарат, върху гъбата за миене на съдове, виждаме гъста пяна и усещаме приятна миризма. Струва ни се, че гъбата е абсолютно чиста. Но това изобщо не е вярно, всъщност понякога повече бактерии са концентрирани, върху кухненската гъба, отколкото върху всички останали предмети във вашата кухня. Това се получава в резултат на честия контакт на гъбата с остатъци от храна, върху съдовете, мръсните ръце и мивката. Влагата и топлината създават идеални условия за възпроизводството на микроби, а порестата структура на гъбата значително увеличава площта за разпространение на колонии от бактерии и гъбички. Освен това използването на една гъба за измиване на мивката и съдовете е неприемлива, тъй като на повърхността на мивката, особено в близост до дренажа, може да намерите ешерихия коли, салмонела и други изключително опасни микроорганизми. Редовната подмяна на кухненските гъби не трябва да се пренебрегва. И, за да може гъбата да остане чиста, колкото е възможно по-дълго, след измиване на съдовете. Така е необходимо да я изплакнете с чиста вода, да нанесете малко препарат, пяна и да оставите в това състояние до следваща употреба. Детергентът се разпределя в порестата структура на гъбата и ще предотврати образуването на вредни бактерии и микроорганизми.

За всякакви почиствания на жилища, търсете Фатуран Ерджан.