Как искате любимият ви диван да издържи по-дълго! Но по тапицерията от време на време има петна от горски плодове или шоколад, от време на време има следи от домашен любимец, а вашето малко решава, че меката мебел е страхотно платно за шедьоври с химикалка? Няма да купувате нови мебели всеки път, така че трябва да „спасите“ старите.

 

В тази статия ще научите:

Изхвърляне на стари мебели София;

Общи правила за почистване на мека мебел от петна;

Процедура за почистване на тапицерия;

Специфични съвети за премахване на петна от горски плодове, шоколад, химикалки.

Веднага посочете, че е много по-лесно да осигурите мебели, отколкото да ги почистите. Внимавайте за капаците или опаковките. Текстилът е много по-лесен за почистване - просто го премахнете и измийте. Дори ако петното не иска да бъде премахнато от тъканта, капакът все още е по-лесен за подмяна от диван или стол.

Друг важен момент е, че трябва да се отървете от петната възможно най-бързо. Колкото повече време е минало от появата на замърсяване, толкова по-малък е шансът за отстраняването му. Практически е безполезно да се борите със стари петна по меката мебел.

Общи правила за почистване на мебели

При почистване на мека мебел е важно да се имат предвид няколко нюанса. Така не само се отървете от петна и мръсотия, но и няма да повредите тапицерията. 

Първият ни съвет е редовно да почистваме мека мебел с прахосмукачка. Така прах, трохи, косми за домашни любимци няма да се натрупват, върху тапицерията. Разбира се, не трябва да използвате една дюза за дивана и за пода.

Ако решите да почистите мебелите с вода, не отивайте твърде далеч! Течността е много опасна за дивани и фотьойли, защото мека мебел не е лесно да се изсуши. Може да се появи неприятна миризма, но най-често грозните петна, които остават, върху тапицерията.

Сушенето на мека мебел е възможно само по естествен начин.

Не използвайте непознати, не тествани средства. Те могат да развалят цвета на тапицерията, да оставят петна. Преди употреба не забравяйте да проверите почистващия препарат на незабележимо място.

Ако петното е свежо, първо използвайте салфетки. Намокрете влагата суха и се отървете от ефектите мокри. Мокрите кърпички обикновено са добри за отстраняване на петна от текстил.

Не отлагайте почистването! Както вече казахме, старите петна се отстраняват много по-трудно.

Процедура за почистване на тапицерия

Преди мокро почистване, вакуумирайте дивана. Така ще се отървете, а меката четка няма да навреди на тапицерията.

Ако има петна по тапицерията, първо опитайте да ги премахнете със специални мокри кърпички. Ако няма кърпички, можете да ги замените с кърпа от микрофибър, потопена в оцетна киселина. Просто предварително тествайте разтвора в незабележим участък, все пак той е кисел.

Ако останат петна, внимателно нанесете сапунен разтвор върху петната. Универсално средство е решение от препарат за миене на съдове и топла вода. Нанесете пяна, върху тапицерията с леко влажна гъба. Оставете да попие и оставете мебелите да изсъхнат.

Можете също така да използвате специални почистващи препарати за мека мебел и килими, като Vanish.

Премахваме петна от различни продукти и маркери

Петната от мазнини трябва да се отстрани възможно най-бързо, докато не е смазала тапицерията. Всички замърсявания от мазни продукти като заквасена сметана, майонеза, масло, кафе със сметана, шоколад, както и червило например, никога не трябва да се трият. Първо, изсушете остатъците от тапицерията със сухи кърпички и след това използвайте формулата „гел за миене на съдове и малко топла вода“. Ако няма почистващ препарат, подходящ е обикновен сапун за пране, без избелващи компоненти. Те могат да съсипят тапицерията.

Петната от бира добре се неутрализират с оцета. Супена лъжица оцет на литър вода - и според нашите инструкции по-горе.

За да премахнете петна от горски плодове или сокове, трябва да приготвите разтвор - 2/3 чаши водка и 1 супена лъжица оцетна киселина. Нанесете сместа с гъба, върху петното, предварително тествайте в незабележимо място.

Петната от очилата могат да бъдат отстранени с капка паста за зъби. Поставете пастата върху петното, избършете я с чиста кърпа и оставете да изсъхне.

Следи от маркери могат да бъдат премахнати и с разтвор на сапун за пране.

Надяваме се, нашите съвети да ви помогнат в борбата срещу петна. Ако търсите услуги за всеки вкус и бюджет: www.rashko.com