Представяме ви 10 източника на инфекция в дома ви - четка за зъби, обувки и чисто бельо и още…

Статията ни е предоставена с любезното съдействие на www.али.com.

 

Кухненска мивка

Както изчислиха любознателните английски учени, на един квадратен сантиметър от повърхността близо до и в кухненския дренаж има средно 80 хиляди бактерии. Микроорганизмите с удоволствие изяждат остатъците от продукти, които много, много трудно се отмиват напълно и бързо се размножават в плодородна среда.

Голямата зараза може да се намери на крана за вода, където мръсотия се качва дори по спрея за миене. Така се придвижва и отново достига хранителни отпадъци при миене на съдовете. Но най-вече инфекцията обича не съхнещите и постоянно мръсни гъби и покривки: по ирония на съдбата именно средствата за почистване се превръщат в най-проблемните източници на мръсотия.

Какво да правя. Не бъдете мързеливи и мийте мивката и крана след всяко готвене или миене. И не само изплакнете с топла вода: да, водата може да отмие микробите, но микроорганизмите се забиват някъде в улука, започват да се размножават и бързо се връщат на повърхността. Почистващи препарати, гел или прах, ще помогнат да убиете инфекцията - както желаете.

И не забравяйте да изплакнете гъбите и кърпите, след като приключите с почистването.

Дъски за рязане

Според заключението на Американската агенция по храните и лекарствата, най-вероятните източници на бактерии са картофи, горски плодове, листни зеленчуци и всички видове зелени. Ето защо, ако изрежете един от предметите, изброени на дъската за рязане, има голям шанс, върху нея и върху ножа да останат неканени гости. След това микроорганизмите лесно ще попаднат на други хранителни продукти, а след това и на вашата маса.

Какво да правя. Първо, старателно измийте всички зеленчуци и плодове преди ядене и гответе месо само на високи температури. На второ място, измиването на самите дъски със сапун и четка всичко е както трябва. Така е препоръчително да имате отделни дъски за различни видове продукти.

Също така имайте предвид, че най-добрата среда за размножаване на микроби са традиционните дървени дъски; върху стъкло и пластмаса. Инфекцията се разпространява не толкова лесно. Плюс това, надрасканите или напукани дъски са най-добре заменени: всякакви вдлъбнатини в повърхността могат да бъдат убежище за инфекция.

Изперете дрехите

Най-малките частици от човешки секрет остават, върху дрехите и бельото, дори след цялостно измиване. И бактериите оцеляват заедно с тях. Те започват да се размножават във влажна и топла среда вътре в пералнята. Като цяло, когато извадите спалното бельо, за да го окачите за сушене, микробите могат да попаднат на ръцете ви, а от там - в устата, стомаха и т.н.

Какво да правя. Повечето бактерии умират при температура над 65 градуса, така че това е числото, което трябва да зададе на вашата пералня. Ако миете дрехи ръчно, използвайте лека концентрация на белина. Тя също ще убие до 99% от микроорганизмите. Не смесвайте бельото със спално бельо и връхни дрехи; обикновено това е основният източник на инфекция.

И, разбира се, измийте ръцете си след измиване и изсушаване на прането.

Четка за зъби

До 100 милион Микроби се падат на един квадратен милиметър от лигавицата на човека. Освен това, когато миете зъбите си, четката не убива микроорганизмите, а ги събира само за себе си. Заедно с тях остатъците от храна попадат в четините и по този начин четката се превръща в отлично място за възпроизвеждане на бактерии.

Какво да правя. След почистване изплакнете четката с гореща вода и след това я поставете в чаша, така че да изсъхне. Не поставяйте четката на рафта в банята, където може да събере още повече различни патогени и не я крийте в случая, тъй като влагата само ще направи заразата по-бърза.

Душ

Миналата година учените от Хигиенния център на Симънс в Бостънския колеж (САЩ) изследваха баните на няколко хиляди доброволци и откриха бактерии Staphylococcus aureus. Тя е, около една четвърт от тях. Микроорганизмите се развъждат по главите за душ и с всяко включване на вода попадат, върху кожата на собствениците на апартаменти. Те избират още ъгли, пролуките между плочките, фугите на рафтовете, дренажите и други „усамотени“ места, където почистващите препарати трудно достигат, а зоната постоянно се мокри.

Какво да правя. Измийте банята с дезинфектанти, веднъж седмично и постоянно я проветрявайте, за да избегнете стагнация на влагата. Ако средствата позволяват, може да инсталирате малък вентилатор в аспиратора, който автоматично ще работи при всяко включване на светлината. По-евтин вариант е просто да държите вратата на банята отворена.

Клавиатура и слушалка

Всяко техническо устройство, което докосвате сто пъти на ден, може да се превърне в убежище за грипни вируси, стафилококи и други неприятни микроорганизми. Що се отнася до компютърната клавиатура, това е съвсем различна история. Според статистиката, за една година употреба клавиатурата става с 1–1,5 килограма по-тежка поради остатъци от боклук и храна. Всичко това, разбира се, се превръща в прекрасна храна за всяка инфекция.

Какво да правя. Избършете тръбите, мишките, екрана и т.н. с мокри кърпички и буквално разклатете клавиатурата поне веднъж месечно. Още по-добре, опитайте се да не ядете, докато седите до компютъра и мийте ръцете си, преди да започнете работа.

Тоалетен под

Парадоксално е, че на пода в тоалетната стая има повече бактерии, отколкото на тоалетната седалка. Работата е в микро-спрея с вода, който се образува по време на измиване и пренася частици от изпражненията на пода и дори стените на тоалетната. А заедно с тях микробите стигат дотам.

Какво да правя. Затворете капака на тоалетната, преди да натиснете дръжката за източване. Измивайте пода на тоалетната поне веднъж седмично с всяко почистващо средство. Измивайте тоалетната постелка по-често в гореща вода и изсушете старателно, преди да я върнете на правилното място.

Обувки

Дори и да не сте фенове на ходенето, стотици хиляди различни бактерии се придържат към подметката на обувките ви за броени минути, прекарани извън дома. Всички те влизат във вашия апартамент и много лесно намират пътища за разпространение.

Какво да правя. По-добре е да преместите подложката, изтривалка, извън апартамента, в коридора и винаги да държите чехли за смяна на обувки вътре на предната врата. Избършете добре краката си, веднага вземете обувките си до банята и измийте подметката. Ако решите да оставите тази процедура за вечерта, през това време инфекцията може да се разпространи далеч отвъд коридора ви.

Легло

Постоянната топлина и влага позволяват на микробите да се размножават лесно и бързо в нашите легла. Плюс това, микрочастиците на кожата ни и, колкото и да е странно, остатъците от храна стават храна за микроорганизмите (признайте, поне веднъж си позволихме да се храним точно в леглото). Но най-често срещаният проблем остава, може би, популацията на така наречените кърлежи: те причиняват алергии със симптоми, подобни на силна настинка и дори астма.

Какво да правя. Спалното бельо трябва да се пера веднъж седмично. Домакинските кърлежи умират при температура около 50 градуса, не са необходими допълнителни почистващи или дезинфекционни средства. И отново: не трупайте куп застояли домашни дрехи в спалнята, микробите се възпроизвеждат в нея не по-лошо, отколкото в развалени храни.

„Колектори за прах“

Тази дума се използва от хората за назоваване на всички места и предмети, за почистване и измиване, до които ръцете не достигат. Например, повърхностите на високи шкафове, резбовани полилеи, фигурки с малки детайли и вдлъбнатини и т.н. Теоретично, микробите не могат да живеят в самия прах (има твърде малко влага за тях), но праховите частици могат да станат храна за инфекция. Плюс това, тя може да скрие останките от различни домакински химикали, които постоянно ще засегнат дома и също са в състояние да провокират алергия.

Какво да правя. Намокрете поне веднъж седмично. Ако включите прахосмукачката, не бъдете твърде мързеливи, за да обработвате не само подове и килими, но и меката мебел, и рафтове, и всички шкафове. Най-радикалният метод е да сведете до минимум всички видове декор във вашия апартамент, като премахвате играчки, свещници, фигурки и други излишъци.

Тук може да заявите и: Извозване на стари гуми от адрес!