Никой не обича да говори за плевели, но ако отглеждате зеленчуци, плодове, билки или цветя, е важно да идентифицирате и контролирате нежеланите растения. Ето 13 от най-често срещаните плевели, открити в градини и тревни площи и съвети как да управлявате растежа им.

 

Какво е плевел?

Плевелите са просто растение, което расте там, където не е желано - обикновено в конкуренция с култивирани растения. Например, ако възнамерявате да отглеждате ягоди, не искате други растения (плевели).

Разберете как различните растения растат и се разпространяват. Шепа плевели са естествено силни конкуренти. Онези плевели, които могат да се конкурират винаги, са склонни да доминират.

От около 250 000 вида растения по света само около 3% се държат като плевели, които не искаме в култивираните площи. Тези плевели имат много общи черти, включително:

Обилна производителност на семената - понякога десетки хиляди семена на растение.

Бързо установяване и разпространение.

Дългосрочна преживяемост - семената спят, но след това поникват веднага, когато условията са подходящи.

Тези плевели са проблемни по много начини. На първо място, те намаляват добива на реколтата, като се състезават за вода, светлина, хранителни вещества в почвата и пространство. Някои от тях произвеждат химически вещества, които са токсични за културните растения (и често за животни и хора).

"Плевелите" не са по своята същност лоши! Много плевели стабилизират почвата и добавят органична материя. Някои от тях са годни за консумация от хора и предоставят местообитание и храна за дивата природа.

И така, за да има баланс, плевелите, трябва да бъдат контролирани по икономичен, практичен и безопасен начин, за да се произвеждат храна, фуражи и фибри за хора и животни.

Ето и контакти с нас, ние предлагаме рязане на дървета, храсти и косене на трева.