Как да обновите мебели от дърво - съветник стъпка по стъпка

Дървените мебели са синоним на лукс и издръжливост, но като всяка мебел и те са обект на износване. Това се отнася главно за външните покрития, които са отговорни за естетичния вид и защитата на дървените мебели. Нарези, драскотини, обезцветяване са само част от неприятностите на старите мебели. Такива могат да доведат до нуждата от тяхното бракуване и извозване на мебели или тяхната реставрация.

 

Как да го актуализирате, предлагаме ви да се запознаете с това ръководството стъпка по стъпка.

Първа стъпка - шлайфане на старата повърхност

Обновяването на мебели е сложен, но несложен процес. Спазвайки няколко правила, може да постигнете желания резултат и да се радвате на дървени мебели в продължение на много години напред. Всяка работа с дърво и особено нанасянето на нови лакове, трябва да започне с подготовка на повърхността. Задължително е да премахнете старите бои и лакове, както и мръсотия. За целта трябва да изшлайфаме мебелната повърхност. За големи дървени елементи е по-добре да използвате шлифовъчна машина.

Трябва да се има предвид, че цялата повърхност на мебелите трябва да се шлайфа равномерно. Всякакви разлики в подготовката на повърхността могат да доведат до факта, че резултатът от оцветяването не е еднакъв по цялата повърхност. В по-добре полирани зони повърхността ще изглежда по-светла, докато в по-грубите области ще изглежда по-тъмна.

Стъпка втора - повреда на шпакловката

Всички дървени мебели могат да бъдат повредени. В зависимост от твърдостта на дървото, от което е направено. По повърхността могат да се образуват по-големи или по-малки драскотини и прорези. Шлайфането няма да премахне такива дефекти, поради което е необходимо да се нанесе шпакловка за дърво. Избор на продукт, който е лесен за използване, но издръжлив.

Първата стъпка е да се смеси добре продукта. След това можете да започнете да полагате шпакловката. С помощта на метална шпатула нанасяйте пластовете шпакловка с дебелина до 4 мм наведнъж. В случай на по-широки пропуски или големи неравности, нанесете следващите пластове шпакловка след изсъхване на предишните, тоест след 2-3 часа.

Стъпка трета

Ако по повърхността на мебелите все още личат следи от надраскване, то може да нанесете и трети пласт.

За по-тъмен цвят на дървото трябва да се нанесе втори пласт. Премахнете излишното петно. Оставете зацапаната повърхност да изсъхне за 6 часа.

Стъпка четвърта - лакиране на повърхността

Петното не е консервант за дърво. Придава му ефектен вид, но повърхността му не е устойчива на драскотини или външни фактори. Следователно повърхността трябва да бъде защитена с подходящ лак. За целта избираме лак без грунд. Това е бързосъхнещ, еднокомпонентен, готов за използване алкиден уретанов лак. Благодарение на подходящо подбраните компоненти, той придава на полираната повърхност изключителна здравина, устойчивост на абразия, драскотини и механични повреди. Характеризира се с отлична течливост, адхезия към основата и лекота на използване. Подчертава и запазва естествения цвят на дървото, подчертавайки красотата му. Когато се нанесе и изсъхне, той отделя само слаба миризма. Лакът не изисква използването на грунд, което значително опростява и съкращава времето за лакиране.

Стъпка пета

Освен, че ще трябва да си изчистите работното място, след многото ремонтни процедури, шлайфане, лакиране грундиране и пр., в тази стъпка може и да планирате изхвърляне с извозване на мебели. Последното, ако е ви удовлетворява варианта да реставрират нещо старо. С ПОЧИСТВА КОМ лесно може да планирате нещата в детайли по цялостно извозване на мебели.