Може да сте опитвали много рецепти с леща – били то под формата на супа или яхния, но малко сред вас ще са онези, които са хапвали гарнитура от леща.

 Гарнитурата от леща, каквото и да се каже, е също толкова проста и неизискана, готви се толкова бързо, колкото супа от леща. Тя може да придружава всяко второ ястие или дори да действа като самостоятелно постно (ако премахнете маслото) или вегетарианска вечеря. По този начин можете да сготвите всякаква леща. Ние, лично предпочитаме зелената или черната леща, а оставяме червената леща за супа.

Гарнитура от леща

Рецепта за 4 порции:

1,5 супени лъжици леща;

5 с.л. вода или бульон;

1 глава лук;

1 морков;

2 скилидки чесън;

няколко стръка мащерка;

растително масло;

масло;

сол;

черен пипер;

Гарнитура от леща - рецепта

Сварете лещата в подсолена вода (или бульон). Загрейте олиото в тиган, след това добавете смления чесън и запържете бързо. След половин минута намалете котлона до минимум, добавете малко масло и, като го оставите да се разтопи, добавете ситно нарязания лук и морковите и оставете да къкри, докато омекне и стане прозрачен.

Когато лещата е готова, тоест омекотява се, но още не е загубила формата си, източете водата, добавете лещата и нарязаните листа от мащерка към зеленчуците, увеличете котлона и пържете, като бъркате непрекъснато. Сервирайте лещата гореща, а това, което остава (ако има такова), може да се направи на импровизирана салата за следващия ден.

Можете да приготвите тази гарнитура, като задушите зеленчуци в тенджера, след това добавите леща и залеете с вода - но в този случай едва ли ще забележите вкуса, текстурата или дори цвета на лука, морковите и чесъна.

Забележка:

Когато приготвяте ястие от леща, добавете добро количество зехтин, тогава то направи гозбата по-нежна и кадифена на вкус.

Съвет:

Идеални подправки за всякакви леща са - розмарин, куркума, целина, градински чай, дафинови листа, чесън, скилидки, прясно смлян черен пипер.

Добър апетит!