С тази тема целим да предоставим максимално полезна информация относно видовете дървеници, тяхното разпространение, особености и навици. Тези инсекти могат да бъдат много опасни, затова присъствието им в домовете, не бива да се пренебрегва.


Статията е заимствана от сайта на PREVENTA.BG, а за пръскане срещу дървеници може да търсите на страницата им онлайн.

Съществуват много видове дървеници, затова доколко са опасни за здравето на човека, разберете в следващите редове:

Живот на дървеницата

Женската снася между 2 и 5 яйца ежедневно. Така плодовитостта й може да достигне внушителните 500 яйца за целия живот. За да достигне пълна зрялост новоизлюпената дървеница се нуждае само от месец време. Факт е, че дървениците се размножават екстремно.

Възрастното насекомо живее между 8 - 12 месеца и се храни на малки интервали време. Има способността да оцелява цяла година без храна. В някои случаи, този факт създава проблеми, особено ако са се настанили у дома Ви. Прекарвайки в покой, човек дълго време може да не подозира за присъствието им, а когато се усети да е твърде късно и те да са се размножили в големи мащаби под матраците.

Видовете дървеници са:

Известни са над 70 дървеници, от които 2-а вида са живеят с хората. Това са обикновената и тропическата дървеница.

Най-разпространен вид дървеници у нас и по целия свят е т. нар. домашната дървеница. Видът се нарича Cimex lectularius, позната е и като креватна дървеница. Тя се адаптира добре в човешката среда и се срещат в умерен климат.

Съществуват и други насекоми, които наподобяват дървеници, по начина им на живот и външен вид, затова правилното им разпознаване е важно. Когато човек е запознат с тази информация може успешно да се бори с тях.

Друга популярна дървеница е Cimex hemipterus. Тя също се храни с кръвта на човек, но предпочита тропически климатични условия.

Паразитите дървеници се срещат в тропически и умерени климати. Този вид предпочита да се храни от прилепи, но не са изключени и случай на ухапвания по хора.

Видът Haematosiphon inodora е разпространен главно в Северна Америка. Прилича на обикновена дървеница. Храни се предимно от домашните птици.

Борба с дървеници

Преди да се стартира борбата с дървеници, от значение е правилната идентификация на вида им. Когато се третират терените неправилно, това може да се окаже вредно и неефективно.

Основни характеристики на дървеницата

Как да разпознаете дървеници в къщата?

Ако видите насекоми да скачат в леглата или да летят из къщата, това не винаги означава, че са дървеници. Дървеницата не скача, нито лети, тя няма крила. Нейните възможности са свързани с пълзене и катерене.

Дървеницата има плоска и овална форма. Новородените дървеници са много малки, но лесно могат да бъдат видени с невъоръжено око. Възрастната дървеница достига 6-7 мм. Според това от кой вид е цветове й варират. Някои от най-срещаните са бели, тъмно кафяви, светло бежови и оранжеви.

Къде обитават дървениците?

В матраците и по холовите мебели най-често се срещат дървениците. Това са любимите им местообитания. Наред с това те се крият в електрическите контакти, близо до местата на живот на птици, гризачи и прилепи. Лесно могат да бъдат пренесени, чрез дрехи, мебели или други предмети като сакове, куфари, раници и т.н.

Обработка и дезинфекция на дървениците се прави, чрез специални средства в борба с дървениците. Използват се препарати, наречени инсектициди и професионален метод на обработка. За третирания срещу дървеници са необходими от 2 до 5 обработки. Само така ефективността в борбата с дървеници е гарантирана.

Пролетта е време на любов и цъфтеж, но не всички са щастливи да чакат това красиво време. Всичко е за цветята, или по-скоро за техния прашец. Прашецът е един от най-разпространените алергени, който може да развали радостта от хубавото време, слънчевите дни и крайградските пътувания.

Търсите фирма за събаряне на стени, къртене на подове и мазилки, но не знаете къде да попитате. Сега на пазара се предлагат услуги за разглобяване на цели сгради и съоръжения. Разрушаването на такива не е никак лесна задача, крие поредица от рискове за здравето и се извършва само от упълномощени за целта фирми с наети от тях лица и подсигурена безопасност.

Учените са изчислили, че една жена навива километра около печка всеки ден, и в продължение на 25 години, създава планината от ястия. Измитите от нея съдове, надвишават петстотин метра. И въпреки че нито една домакиня не се стреми да завладее такива „олимпийски” върхове, си струва да се опитаме да организираме пространството в кухнята по максимално добър начин, за нейно удобство.

Отворили сте офис или сте преместили офис в нова сграда, в която ремонтът току-що е приключил и всичко е блестящо от чистота. Разбира се, сте купили нови мебели, които все още са недокоснати от времето. Малко вероятно е да има такъв ръководител на фирмата, който да има желание да актуализира офис обзавеждането всяка година или две. Обикновено офис мебелите се избират за дълго време, защото никой не се нуждае от допълнителни разходи. Само подходящата поддръжка на офис мебели ще позволи да имате прекрасен изглед в продължение на дълго време и да ви служи възможно най-пълноценно. Потърсете фирма за извозване на стари мебели, когато това се налага.

Душ параваните са изделия, които често се срещат в банята. Те са практични и удобни, защото създават преграда между душа и останалата част на банята, позволявайки и да остане суха. Повечето хора са свикнали банята да е мокра, след като някой ползва душа, но това не е задължително да бъде така. Разгледайте предложенията за душ паравани и ще останете изненадани колко могат да бъдат полезни те.

Има много видове преградни стени и душ параваните са част от тях. Всъщност душ параваните биват няколко типа като например паравани за баня с плъзгащи се врати, статични паравани за баня, преградни стени за баня, цветни стъкла, цветни паравани за баня и така нататък.

При оборудването на жилище, ние се опитваме максимално да го трансформираме, като приближим интериорът до най-високото ниво на комфорт и стил. Не всеки новак успява да направи качествени ремонти на апартамента си със собствените си ръце, те да са само козметични, а да не говорим за глобални, капиталови ремонти.

Преди началото на ремонтните работи е необходимо да се демонтират всички стари покрития, да се почистят повърхностите, да се почисти цялата площ от образуваната мръсотия и да се отстранят остатъците. Необходимата подмяна на прозоречните конструкции се прави обикновено след почистване на помещенията.