Ниският тестостерон може да е свързан със сърдечни заболявания

Мъжете с ниски нива на тестостерон могат да имат леко повишен риск от развитие или смърт от сърдечни заболявания, според скорошно проучване, прието за публикуване в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

 

Тестостеронът е ключов мъжки полов хормон, който помага да се поддържа сексуалното желание, производството на сперматозоиди и здравето на костите.

С течение на времето ниският тестостерон може да допринесе за увеличаване на телесните мазнини, загуба на телесна коса и мускулна маса.

  • „Когато разгледахме съществуващите изследвания върху тестостерона и сърдечно-съдовите заболявания, нарастващата маса данни показва умерена връзка между двете. Специфичната патогенеза не излезе напред, но може би по-рядко изследваните събития могат да играят роля, като тромбоза, когато се образува кръвен съсирек в кръвоносната система или аритмии, където има проблем със сърдечния ритъм или ритъма ", каза водещият автор Йоханес Руйге, доктор по медицина, Докторска диспансерна болница към Университета в Гент, Белгия.
  • "Въз основа на текущите резултати не можем да изключим, че ниският тестостерон и сърдечните заболявания са резултат от лошото цялостно здраве."

Лечението на нисък тестостерон със заместителна терапия не е имало положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Докато броят на мъжете на по-напреднала  и на средна възраст, на които се предписва заместителна терапия с тестостерон, нараства бързо, има спорове дали практиката е твърде разпространена.

В своите насоки за клиничната практика на терапия с тестостерон, Ендокринното общество препоръчва да се лекуват само мъже, които имат недвусмислено ниски нива на тестостерон и постоянни симптоми.

Клиничният преглед разглежда резултатите от проучвания върху сърдечно-съдови заболявания и тестостерон, публикувани между 1970 и 2013 г. Докато проучванията предполагат някаква връзка, съществуващите проучвания са намерили малко доказателства за връзка между ниските нива на тестостерон и артериосклерозата, втвърдяването и стесняването на артериите, които могат да причинят инфаркти и инсулти.

Проучванията също не са установили връзка между нивата на тестостерон и инфарктите. Много от проучванията са имали проекти на напречно сечение, които не предоставят информация за причинно-следствената връзка, но прегледът разглежда и 19 проспективни наблюдателни проучвания, които могат да предоставят допълнителна информация дали едното състояние причинява другото.

Тъй като тези проучвания не изключват напълно някои потенциални предшестващи причини както за нисък тестостерон, така и за сърдечно-съдови заболявания, са необходими повече изследвания, за да се потвърди връзката между двете състояния, каза Руидж.

„Пропуските все още остават в нашето разбиране за ниския тестостерон и сърдечно-съдовите заболявания“, каза той.

„В крайна сметка целта е да се оцени по-точно въздействието на заместителната терапия с тестостерон върху здравето на сърцето на мъжете, които отговарят на условията за лечение.“

Източник: Bulsteroid.com